Grubling og tankekjør

Grubling

Grubling og tankekjør over tid kan være veldig slitsomt, og kan føre til at vi ikke har det så bra.

Når man sitter i fengsel er det mye dødtid som gir plass for tunge tanker og mye grubling. Mange tror det er nyttig å gruble og at man kan forstå seg selv bedre. Men sannheten er at grubling bare forsterker det negative i en allerede vanskelig situasjon.

Tankekjør

Tankekjør er en litt annen variant som kjennetegnes ved at det kommer veldig mange tanker på en gang. Mange som har tankekjør blir rastløs og synes det er vanskelig å konsentrere seg om noe. De fleste vil prøve hardt å ikke tenke så mye. Men det som skjer da: man tenker bare enda mer.

Forslag til øvelser

Her er noen forslag til øvelser som kan hjelpe deg å håndtere det. Prøv å finn den eller de øvelsene som passer for deg. Noen av øvelsene bør trenes på jevnlig slik at de effektivt kan brukes i situasjoner der det trengs.

Hva om de blir værende likevel?

Noen ganger vil du likevel oppleve at de negative tankene blir værende, og alt kan virke trist og håpløst. Neste gang dette skjer kan du skrive ned dine negative tanker. Det kan være negative tanker om deg selv, eller bekymringer du har. Prøv å få ned alt på papiret